Kettlebell edzés amatőröknek

Mindig felmerül bennem az a kérdés, amikor mint edző kérdeznek, hogy a kettlebell edzés vajon való-e amatőröknek vagy csak már izomzatilag fejlett embereknek. Ilyenkor el kell gondolkozni több dolgon is, mert erre egyértelmű választ nagyon nehéz adni, főleg úgy hogy erről felelősségteljesen lehessen nyilatkozni. Sokakat foglalkoztat a kérdés, ahogy az sem egyértelmű, hogy erőnléti edzésről van-e szó? A kettlebell körüli érdeklődés szerencsére segít eloszlatni a tévhiteket éppen ezért mindig örülök az ilyen jellegű megkereséseknek.

renegade-rows-2054864_640

Kettlebell edzés elsőre

Pont ezért, elhatároztam, hogy mostantól naplót fogok vezetni arról, hogy ki, mikor és mit szeretett volna edzeni a betterbell termeiben, annak érdekében, hogy a fenti kérdésre alaposan tudjak válaszolni. Addig persze e kettlebell edzés sorozatokat tovább tartottam és megkértem edzőtársaimat is, hogy segítsenek be ebbe a kvázi közvélemény kutatásba. Sokaknak persze az volt a véleménye, hogy ez egy teljesen felesleges dolog, hiszen, úgyis annyira alaposan elő vannak készítve az órák, a bemelegítések, hogy isten igazából teljesen tök mindegy, hogy amatőr vagy egy már tökéletesen képzett sportoló akarja elkezdeni. Hiszen a honlapon is minden alaposan le van írva, aki ide érkezik, úgyis tisztában van vele, mire van szüksége, mit akar és a kettlebell tényleg ezt nyújtja-e neki? Én ebben nem voltam biztos. Sokan vannak, akik első nekifutásból nagy lelkesedéssel vetik bele magukat, közben nincsenek tisztában a saját igényeikkel se pontosan. Ez természetesen nem baj, azért vagyunk mi, edzők, hogy segítsünk megállapítani mit szeretnénk elérni, a mi a cél, és milyen edzésforma szolgálná leginkább ennek az elérését egészségesen. Szóval nem teljesen értettünk egyet ebben, de szerencsémre remek csapatunk ettől függetlenül segített nekem az adatgyűjtésben.

Kettlebell edzés Pesten

Én – mint vezető edző – ragaszkodtam ehhez, mert láttam értelmét kideríteni, hogy a terembe lejáróknak mi a véleménye erről az egészről. A kettlebell edzés Budapest területén amúgy gondolom mindenki számára ismert, ez egy olyan erőnléti és testtartást javító sport, amelyet a század elején oroszok fejlesztettek tökéletesre, és vált Oroszországban népszerűvé, nemcsak a katonák és hivatásos sportolók, de az egyszerű emberek között is. Innen kalandos úton jutott el a kettlebell edzés az Amerikai Egyesült Államokba, ahol szép lassan szivárgott be az edzőtermekbe, majd egy híres sportoló által felkarolva kapott szárnyra az ismertsége.

A budapesti betterbell.hu edzőtermeiben végzett felmérés eredményeképpen született egy érdekes eredmény. Mindazok, akik elsőnek próbálták ki a kettlebell edzés terheléseit, azok azt mondták. hogy érdekes, de nem annyira hozza őket lázba ez a sport. Valószínűleg ők azoknak a táborát erősítették, akik számára unalmas az a sok és nagyon alapos bemelegítés, amely egy edzést megelőz. Ők valószínűleg sokkal inkább annak a bummbele, had szóljon klasszikus gyúrásnak a hívei, amivel természetesen nincsen semmi probléma, csak mindenképpen figyelemfelkeltő.

Sgt. Harold S. Johnson performs a kettlebell swing while competing in a High Intensity Tactical Training competition June 17 aboard Camp Foster, Okinawa, Japan. Marines battled to see who could get the best time on three challenging events, which consisted of exercises such as kneeling power ball throws, kettlebell carries and burpees. The top male and female participants from the competition will travel to Marine Corps Air Station Miramar, California to compete in the HITT Championship to claim the title “Ultimate Tactical Athlete.” Johnson is a combat videographer with Headquarters and Service Battalion, Marine Corps Installations Pacific-Marine Corps Base Camp Butler, Japan. (U.S. Marine Corps Photo by Cpl. Douglas Simons/Released)

Azok akiknek a kettlebell edzés viszont élményt nyújtott már az első alkalommal is, nagy valószínűséggel örökre rajongói maradnak ennek a sportnak, mert ők azok, akiknek elég kitartása, nyugalma és stresszmentes hozzáállása van ehhez a sportághoz, csakúgy mint gyakorlatilag az egész élethez. Velük nagyon szerettem együtt dolgozni, mert a kettlebell az nemcsak egy extrém edzés program, hanem egy életforma is szerintem, és ezért én azt vallom, hogy akik ennyire komplexen tudnak ráhangolódni mindenre, azokkal hosszú távon is élmény lesz együtt dolgozni.

Így megszületett a felmérésünk eredménye, amely szerint egy első beszélgetés mindenképpen javasolt azokkal, akik szeretnék elkezdeni ezt a sportot, annak érdekében, hogy tisztába tegyük mikkel is fogják szemben találni magukat.

The following two tabs change content below.

HEAdmin

Latest posts by HEAdmin (see all)