Egy jó műterem jellemzői

Egy jó műterem alapítása és működtetése nem egy agyműtét bonyolultságú dolog, még csak első pillantásra sem. Ellenben jobban körbejárva a témakört, bizony rádöbbenhetünk, hogy ennek a szolgáltatásnak is megvan a maga helye és természetesen a piaca is, mint a műterem és hozzá kapcsolódó tevékenységek szolgáltatása. Ez kézenfekvő, hiszen egy műterem működtetése nem csak és kizárólag a terem bérbeadásáról és tisztán tartásáról szól. Számtalan eszköz használatát kell ismernünk, a fotósok alapvető igényeit, hogy ahhoz tudjuk a kialakítást igazítani, emellett a gyakori igénybevétel okán gyorsan kell tudnunk reagálni bármilyen műszaki, avagy logisztikai problémára is. Sokkal összetettebb tehát ez a szolgáltatás, és nem véletlen, hogy egy jó műterem a fotósok szemében kincset ér.

g3-fotostudio

 A műterem, mint szolgáltatás igénye

A műterem üzemeltetése és természeténél fogva az egész léte abból az alapvető és széles körűen jelentkező igények konkrét és tényszerű halmazán alapszik, hogy találhatók körünkben olyanok, akiknek esetenkénti, vagy hosszabb távon át fennálló igényeik kielégítésére nincsen sem otthon, sem rokonságukban, de szűkebb ismerősi körükben sem egyetlen szabad műterem sem. Ez talán természetes és érthető is, hiszen egy műterem működésének bizony nemcsak ingatlan és környezeti feltételei vannak, hanem bizony komoly berendezések, hátterek és eszközök is kellenek még hozzá és akkor az egyéb gépi kiegészítő felszerelésről, személyi és feltételekről még akkor egy szót sem ejtettünk. Bizonyos fotográfus szakágakban elkerülhetetlen, hogy bizonyos munkákhoz műtermet kell használni és máshol a kívánt képek nem készíthetők el. Emellett egy otós fejlődése szempontjából is eljön az az idő, ahol további technikai tudását már csak úgy tudja csiszolni, ha műteremben próbálja ki magát. Ezekhez a különböző igényelhez és a korábban felsorolt feltételekhez kell igazodni, a G3 Stúdió pedig minden szempontból megfelelő műterem.

A műterem címe és helye

Egy műterem számára alkalmas helység fekvésénél valószínűleg nem sok olyan fontosabb dolog fordul elő, amit a műterem válogatása során ennyire szem előtt lenne. Itt nyilván feltételezzük, hogy az érdeklődők anyagi, mozgási és időbeli lehetőségei korlátosak. Mivelhogy a fényképezés már alapjában feltételez kisebb eszközparkot, amatőr szintet megütő színvonalú darabjai már többe kerülnek. Egy átlagos mértékű keresettel rendelkező számára pont, hogy emiatt is fontos, hogy pillanatnyi tartózkodási helyéhez egy lehetőség szerint közel eső, vagy egyébként könnyen megközelíthető legyen a műterem. Tehát, ha egy műterem általunk is könnyen megközelíthető, akkor egyértelmű, hogy előnyben fogjuk részesíteni a többi fellelhető műterem választásaihoz képest. Egy fővárosban, vagy Budapest környékén élő valószínűleg jóval szívesebben voksol egy belvárosi műterem szolgáltatásai mellett, mintha egy alföldi műterem ajánlatával tenné ugyanezt. Tehát a műterem elhelyezkedése nagyban befolyásolhatja később a műterem működésének körülményeit.

acapulco-danniel-gonzalez-facebook-1388919

A műterem kialakítása

A műterem könnyű megközelíthetőségén túl az sem árt, ha tudunk parkolni a környéken. Ha több felszereléssel érkezünk, elég valószerűtlen, hogy villamoson, metróztatva fogunk két világítótesttel utazni. Hacsak nem béreljük az összes felszerelést, autóra lesz szükség, és ha igazán nagy az eszközparkunk, akkor bizony a teherlift se hátrány. Nem minden műterem rendelkezik vele, de erről mindenképpen tudunk tájékozódni a bérlés előtt. A műteremnek előfeltétele emellett egy olyan enteriőr, ami letisztult, dizájnos, sok szabad térrel bír és természetesen makulátlanul tiszta. Ehhez mérten a legtöbb stúdió tágas, hatalmas, elsötétíthető ablakokkal, esetenként izgalmas építészeti megoldásokkal, amit persze nem kötelező beépíteni a képekbe, de igény esetén megtehetjük.

Nagyon jó, ha van külön konyha, fürdő, öltöző és előtér. Általában rotálnak a különféle bérlők, és amíg az egyik még csak kipakol, mi már öltözhetünk is. Nem kell összezsúfolódni, nem várunk a WC szünettel arra, hogy valaki másik ruhába öltözzön, minden kényelmesen, olajozottan tud működni. A konyha, amellett, hogy igény esetén helyszínként is szolgálhat, a leeresztésre is tökéletes hely. Egy egy fényképezés órákig is eltarthat és bizony, fárasztó feladat. Mielőtt újra belevetnénk magunkat a munkába, jó dolog elfogyasztani egy kávét kultuúált körülmények között.

The following two tabs change content below.

HEAdmin

Latest posts by HEAdmin (see all)