Bojler vásárlásom története

Történt egyszer, hogy megnyitottam a fürdőszobában a csapot és vártam a melegvizet. De hiába vártam, mivel nem jött. Ez egy olyan probléma, amivel a modern ember hirtelen nem is tud mit kezdeni, hiszen annyira egyértelmű, hogy amikor az ember megnyitja a melegvíz csapot, akkor abból kisvártatva elkezd folyni a meleg víz. De most nem. Ahogy folyt a kezemre a hideg víz, egyre inkább kikristályosodott bennem, hogy ennek nem lesz jó vége.

Vízmelegítő a hibás?

A csöveket követve eljutottam a bojlerhez. Mivel családi házban lakok, ezért nincs távfűtés vagy házközponti vagy ilyesmi. Egy kutyaközönséges, hagyományos bojler van a fürdőszobám falára szerelve. Egy befuccsolt elektromos bojler, ami épp nagyon nem működik. Szerelőt hívtam hát hozzá, és reménykedtem a legjobban, de sajnos a szerelő is azt mondta, hogy ez a bojler már kakukk. Az előző éjjeli vihar és villámlás közben történhetett valami, amitől megadta magát a készülék. A javítása sem lenne sokkal olcsóbb, mint egy új bojler vásárlás, úgyhogy utóbbi mellett döntöttem.

vízmelegítő bojler

Bojler vásárlás

A szerelő tudott ajánlani néhány típust, hogy azok közül vásároljak. Mondta, hogy a közelben van egy Praktiker, de ő a helyemben online vásárolna bojler készüléket, mivel úgy sokkal olcsóbb, mint egy Praktikerben, Obiban vagy hasonló áruházban. Belegondolva rájöttem, hogy igaza van… ugyanazt a készüléket kapom meg akkor is, ha bemegyek egy üzletbe, és ugyanazt, ha online rendelem meg. A különbség annyi, hogy ha online vásárolok bojler készüléket, akkor olcsóbb és házhoz hozzák – csak 1-2 napot kell rá várni. De ha ezzel több ezer forintot megspórolhatok, hát legyen!

A bojler beszerelése

A Ventil.hu webáruházból rendeltem végül vízmelegítő bojler, mert ott volt raktáron, jó áron. Meglepő módon már másnap meg is érkezett a bojler, így a szerelőt kellett csak visszacsábítanom, hogy szerelje fel az új vízmelegítőt. Körülbelül egy óra alatt meg is volt. Régi bojler le, új fel, szigetelés, nyomáspróba, és voilá! Újra folyik meleg víz a csapból.
Persze ez egy több tízezres nem várt kiadás volt, de annyi előnye mindenképp van a dolognak, hogy a régi, vízköves bojleremet egy új, modernebb, szebb és energia-takarékosabb bojlerre cseréltem. Remélem az évek alatt a kisebb áramfogyasztásnak köszönhetően behozza majd az árát. Persze akik kiszámolják a különbséget, biztosan nevetnek ezen a naív feltételezésen… de úgy gondolom, felesleges bánkódni olyan dolgokon, amikre nincs ráhatása az embernek. Ha egyszer nem lehetett javítani, és új bojler vízmelegítő kellett, hát új kellett.

bojler

bojler típusok

Persze az eset kapcsán elgondolkodtam, hogy jó-e nekem ez a készülék és ne próbáljam kicsit kombinálni a dolgokat. Az elektromos bojleren kívül viszont nem nagyon volt más választásom, mert amióta anno beszerelték a gázbojleremet, megváltoztak a rendszabályok. Igazából, a szerelő szerint, már eleve tilos lett volna annak a gázbojlernek ott lennie, de hát nincs olyan, hogy bojler-rendőrség, akik razziáznának a régebbi bérházakban. Az egész egyébként végtelenül egyszerű.

A nyílt égésterű bojlerek helyett ma már elvárás a zárt égéstér, amihez viszont szükséges egy újabb kéménycső. Egyiken jön be a levegő, a másikon távozik az égéstermék. És ez abban a házban, ahol lakom, nincs kiépítve. Az én két szép szememért meg máról holnapra tuti nem csinálják meg, hovatovább az se biztos, hogy volna neki hely. Úgyhogy gáz pápá, legyen inkább elektromos. Bevallom őszintén, jobban is örülök neki, legalább a gázszivárgástól nem kell tartsak. A pénztárcámat mondjuk kevésbé kíméli, de nem nagyon van mit tenni.

Inkább nézzük derűsen a dolgokat és örüljünk együtt a szép, új, modern bojleremnek!

The following two tabs change content below.

HEAdmin

Latest posts by HEAdmin (see all)